Meer informatie over stokvis

Stokvis is in de Noorse zon en wind gedroogde vis; meestal kabeljauw. Ook koolvis, lom, schelvis en leng worden gedroogd. De nederlandse consument gebruikt meestal kabeljauw of leng (voornamelijk in het oosten van het land).
Drogen is een eeuwenoude conserveermethode. Stokvis is hierdoor zeer lang houdbaar. Mits koel en droog bewaard wel een jaar. Stokvis is niet gezouten en bevat derhalve alleen de natuurlijke aanwezige stoffen.

Stokvis hangt te drogen bij een Noorse plaats.


De vis wordt in het voorjaar gevangen, ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken gedroogd. Het buiten drogen duurt ongeveer 3 maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt. De vis is nu keihard. Van een kilo verse vis blijft ongeveer tweehonderd gram (gedroogde) stokvis over.

De Stokvis wordt 'geoogst' waarna het nog in tochtige pakhuizen wordt nagedroogd.


In augustus / september wordt begonnen met de sortering op kwaliteit en gewicht van de vis. Dit is een vak apart. De sorteerder staat de hele dag aan iedere vis te ruiken en de vis te bekijken, om de stokvis op kwaliteit te selecteren.

Sorteerder aan het werk.


Is de eerste nieuwe stokvis in Nederland aangekomen, dan wordt deze gebeukt, (soepel geslagen) om de consument het gemakkelijker te maken de vis te weken. Het grootste gedeelte hiervan wordt als gebeukte stokvis verkocht aan grossiers en detailhandel.
De stokvis moet ca. 36 uur geweekt worden, waarvan het water om de ca. 6 tot 9 uur ververst dient te worden.

Gebeukte STOKVIS


In feite geeft de zelfgeweekte stokvis de meeste stokvis smaak. De vis is na het weken wel wat steviger van structuur en niet zo mooi wit als verse vis (bijv. kabeljauw). Het weken gebeurt bij voorkeur op een zo koel mogelijke plaats.

Een gebeukte Stokvis na het weken (zoals thuis geweekt).


Na ontvangst of aankoop kunt u de droge stokvis het beste droog en op een koele plaats bewaren.


In Nederland wordt ook stokvis voorgeweekt. De vis wordt dan meer uitgeweekt en ziet er witter uit. De smaak is wat minder sterk, doordat er meer water in zit en langer geweekt is. Deze vis is ook sneller gaar en ziet er uit als verse visfilets. De smaak van de voorgeweekte en zelf geweekte (gebeukte) stokvis is niet met elkaar te vergelijken.
Deze geweekte stokvis leveren wij in zowel vers (in de winter) als in diepvriesverpakking aan de handel.
Om misverstanden te voorkomen, is het verstandig om te informeren wat uw klant wenst te eten.
In de regel is 100 tot 125 gram droge stokvis of 200 tot 250 gram geweekte stokvis voldoende voor een normale eter.

Verse geweekte Stokvis


Op bestelling weken wij stokvis in moten met vel. Dit wordt in bepaalde regio's in Duitsland gegeten met de traditionele vastendagen Aswoensdag en Goede Vrijdag.

Geweekte Stokvis in moten

Recepten.

Terug naar home

Schulpplein 7, 3087 NA Rotterdam, Holland, tel. +31(0)10-429 53 39, fax. +31(0)10-429 53 32
E-mail: herman@smitstokvis.nl