Recepten

De smakelijkste bereiding van klipvis/bacalao

Op Portugese wijze / Basisbereiding:

Was de vis onder koud stromend water. Leg de vis in een bak met ruim koud water. Laat de vis 36 uur weken en ververs het water regelmatig (4-5 keer). Verwijder het vel en de graten . Laat de vis in ruim water meekoken, en laat de vis, als het water kookt, 10-20 min op laag vuur pruttelen. Indien u de klipvis "naturel" wilt eten kunt er wat citroensap, olijfolie en mayonaise bij serveren.

Ca. 75-100 gr. droge klipvis of ca. 200 gr. geweekte klipvis is voldoende voor één persoon.

Klipvis / Bacalao met paprika

Bacalao met paprika

Ontvel en ontgraat ca. 1250 gram geweekte bacalao en snij deze in handzame stukken. Wentel deze in de bloem en bak ze knapperig in ruim olie. Laat ze uitlekken op absorberend (keuken)papier en bewaar ze op een warme plaats.

Maak ondertussen een (of twee kleine) paprika's schoon en hak ze evenals twee teentjes knoflook fijn. Bak het mengsel snel bruin in een paar eetlepels azijn. Als de paprika's gaar zijn, legt u de vis op een voorverwarmde platte schotel. Sausmengsel erover en serveren met bijvoorbeeld een vriendelijke fruitige witte wijn.

Gebakken Bacalao

Week de vis voor volgens voorgaande beschrijving. Verwijder het vel, net als zoveel mogelijk graten. Verdeel de vis in 2 tot 4 stukken (totaal ca. 250 gr per persoon) per persoon. Als u een grote eter bent, kunt u meer nemen.

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kunt u de vis in ei-of bloembeslag bereiden.

Eibeslag: Bestrooi de stukken vis met bloem, schudt het teveel eraf, wentel ze door 3 lichtgeklopte eieren en bak ze in olijfolie goud bruin en gaar.

Bloembeslag: Meng water en bloem tot een dun beslag, mix hier 1 tot 2 eetlepels gist doorheen, en laat het een half uur rijzen. Bak de stukken in de olijfolie.

Gegrilde Bacalao met paprika

Snij 800 gr voorgeweekte bacalao vanaf de zijkant in 4-4,5 brede stukken. Verwijder alle graten die tevoorschijn zijn gekomen bij het snijden. Marineer de vis een uur in citroensap en peper naar smaak. De vis goed besprenkelen met olie. Grill de stukken op een rooster boven kolen en draai ze regelmatig om. Doe dit gedurende 5 minuten per cm visdikte.

Was, tijdens het marineren van de vis, de paprika (kleur naar keuze) verwijder de zaden en snij ze in repen. Rooster of braad de paprika, ontvel ze vervolgens en bereid ze met olijfolie, zout en peper. Serveer de vis met de paprika's.

Bacalao stoofschotel

Verdeel 1 kg bacalao in 4 stukken, en laat deze minstens 24 uur weken in een kom met koud water. Ververs het water tijdens het weken enkele malen. Dep de vis na het weken droog en verwijder het vel en de graten. Snijdt de vis in grote stukken, pel ca. 300 gr. uien en 3 teentjes knoflook en hak ze fijn. Ontvel 500 gr. tomaten en snij ze klein.

Verhit ca. 5 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de uitjes glazig. Voeg de tomaten toe en bak ze ca. 1 minuut op een matig vuur. Roer 1 theelepel tomatenpuree los in 1 dl water en giet dit bij de uien. Voeg 1,5 dl droge witte wijn, 2 eetlepels krenten, de 3 teentjes knoflook en 2 eetlepels pijnboompitten toe en breng alls aan de kook. Voeg de stukken vis toe en laat ze ca. 45 min. zachtjes stoven, terwijl de saus bindt. Af en toe doorroeren. Om de maaltijd compleet te maken kunt u gekookte aardappelstukjes of gekookte rijst toevoegen. Meng het geheel goed door elkaar. Maak het gerecht op smaak met peper (en zout).Spoel de 3 takjes verse munt af en hak het blad fijn. Bestrooi het gerecht voor het serveren met de munt.

Baskische Bacalao

500 gr. vis 24 uur in koud water laten weken. Het water enige malen verversen. De vis uit het water nemen, afspoelen en met 5 dl koud water in een ovenvaste schaal van ca. 2 liter inhoud doen.
Het water met daarin de vis afgedekt in circa 7 minuten in de magnetron op vol vermogen aan de kook brengen, de vis in een zeef laten uitlekken en vel en graat verwijderen. Het visvlees in stukken snijden. 2 grote uien en 2 teentjes knoflook pellen en grof snipperen. 2 rode paprika's van zaad en zaadlijsten ontdoen, wassen en kleinsnijden.

4 eetlepels olijfolie in de ovenvaste schaal onafgedekt in circa 4 minuten in de magnetron op vol vermogen heet laten worden. De ui met de knoflook en 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie erdoor roeren en onafgedekt circa 5 minuten in de magnetron op vol vermogen verwarmen tot de ui glazig is.
De paprika toevoegen en onafgedekt 4 minuten in de magnetron op vol vermogen verwarmen.

Het mengsel met 2 eierdooiers in een foodprocessor of blender pureren. De puree terug in de schaal doen, 1 theelepel gedroogde rode peper en 5 dl water toevoegen en de stukken vis erdoor scheppen.
Het gerecht afgedekt in circa 11 minuten in de magnetron op half vermogen door en door heet laten worden.

Serveren met gekookte aardappelen.

Recepten Stokvis.

Terug naar home

Schulpplein 7, 3087 NA Rotterdam, Holland, tel. +31(0)10-429 53 39, fax. +31(0)10-429 53 32
E-mail: herman@smitstokvis.nl