Klipvis (Bacalao)

Bacalao van kabeljauw

Een ander product uit ons assortiment is klipvis, ook wel bacalao en bacalhau genoemd.
Klipvis is vanaf de buikzijde, over de hele lengte, tot de rugzijde opengesneden vis die nat gezouten en vervolgens gedroogd is.

Vroeger gebeurde dit veelal op de klippen in de regio van Kristiansund aan de Noorse kust.

De klipvis wordt gedroogd op de klippen in Noorwegen. Foto: cod.fromnorway.com

Tegenwoordig wordt de bacalao veelal machinaal gedroogd in doogkamers.

De meeste klipvis wordt van kabeljauw gemaakt en wordt veelal door Portugese, Spaanse en Kaapverdiaanse mensen gegeten. Ook Surinaamse en Antilliaanse mensen eten ‘bakkeljauw’, ‘bakkeljouw’ of ‘batjauw’; dit is meestal van goedkopere vissoorten gemaakt. U kunt hierbij denken aan soorten als koolvis, leng, lom e.d. Afhankelijk van de bereiding zijn dit ook zeer smakelijke soorten.

Klipvis wordt veel door Portugese en Spaanse mensen stokvis genoemd. Hierdoor ontstaat nog wel eens verwarring over wat nu klipvis is en wat nu stokvis is.
Over het algemeen wordt de klipvis uit Noorwegen geimporteerd.

Het is belangrijk dat u de klipvis op een koele droge plaats (liefst in de koelkast) bewaart.

Jaren geleden werd klipvis in balen van 50 kg verkocht

Klipvis is verkrijgbaar in dozen van 25 kg en op verzoek in consumentenverpakking. Ook kunnen wij de klipvis naar wens verpakken.

Eén van onze andere activiteiten is het zouten en drogen van vis in ons verwerkingsbedrijf.

Er zijn geen producten